
Ücretsiz E-Mail Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Her şeyden önce, bir şeyi açıklığa kavuşturalım: İnternette “ücretsiz” diye bir şey yoktur. Ücretsiz bir hizmeti kullanmayı seçerseniz, sağlayıcılar sizden kesinlikle bir fayda sağlar.
Gmail.com ya da Hotmail.com gibi ücretsiz e-mail servislerini kullanırsanız, kullanacağınız e-mail’ler için bir kuruş para ödemeniz gerekmez. Ancak Google, genellikle aldığınız ve gönderdiğiniz e-mail türlerini kullanarak reklamlarını hedefler. Böylece, hizmetlerini kullanırken sizden karşılığında bir şey alır.
Şimdi konuya daha derinlemesine bir şekilde bakalım ve ‘Ücretsiz e-mail nedir, ücretsiz e-mail’in avantajları nelerdir, ücretsiz e-mail’in dezavantajları nelerdir?’, sorularını cevaplayalım.
Ücretsiz E-mail Nedir?
Ücretsiz e-mail; e-mail servis sağlayıcılarının uzantılarıyla, “ücretsiz” olarak e-mail adresi alabileceğiniz bir hizmettir. Bu e-mail hizmet sağlayıcılarının en popüler örnekleri: Gmail, Hotmail vb. servislerdir.
Ücretli e-mail servisleri tarafından sunulan avantajlar sürekli geliştirilse de, ücretli e-mail servis sağlayıcılarının müşterilerine sundukları premium özellikler, maalesef ücretsizler tarafından sunulmaz.
Ücretsiz e-mail’in tanımını yaptığımıza göre, şimdi de ücretsiz e-mail hizmetlerinin avantajlarını ve dezavantajlarına göz atalım.
Ücretsiz E-mail’in Avantajları
1. Ücretsiz email hizmeti, taahhüdünüz olmadığı anlamına gelir. Bu yüzden istediğiniz zaman başka bir e-mail servis sağlayıcısına geçebilirsiniz.
2. Ücretsiz e-mail hizmetinin sunduğu depolama alanı genellikle bireylerin ve küçük işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir.
Ücretsiz E-mail’in Dezavantajları
1. Profesyonel görünümünüzü etkiler
Ücretsiz bir e-mail servis sağlayıcısı kullandığınız zaman, e-posta adresinizi isletmeadi@gmail.com veya isletmeadi@hotmail.com gibi kullanabilirsiniz.
Eğer bir işletmeyseniz, ücretsiz bir e-mail adresi profesyonel görüntünüzü ortadan kaldırır. Müşterilerinize ya da potansiyel müşterilerinize bir e-mail gönderdiğiniz de, hesabınız ‘sahte’ olarak algılanabilir. Bu durum, işletmenize güven duyulmamasına yol açar.
Ücretli bir e-mail servis sağlayıcısı ise, e-posta adresinizde isim@sirketadiniz.com gibi kendi alan adınızı kullanmanıza olanak tanır ve müşterileriniz için daha akılda kalıcı bir adres sağlar. E-posta alıcıları, alan adı uzantınız sayesinde işletmenizin neyle ilgili olduğunu bir bakışta görebilir.
2. Spam’la mücadele konusunda yetersizdir
Ücretsiz bir e-mail hizmeti kullanmanın bir başka dezavantajı da, ücretsiz hizmeti kötü niyetli kullanıcılarla, botlarla ve spam ağlarıyla paylaşmanızdır. Bu, e-mail göndereceğiniz IP adreslerinin itibarını azaltır ve kullandığınız servisin diğer sağlayıcılar tarafından kara listeye almasına neden olabilir. Bu da, e-mail’lerinizin doğrudan alıcılarınızın ve müşterilerinizin spam klasörüne gönderilmesine sebep olabilir.
Ayrıca, ücretsiz e-mail’ler orantısız miktarda spam alır. Spam filtreleri sürekli geliştirilmesine rağmen, ücretsiz bir e-posta kullanırsanız, spam havuzunda önemli iletişimleri kaçırma riskiniz vardır.
Ücretsiz çözümlerin aksine ücretli çözümler, kötü niyetli kullanıcılara engel olur. Bu sayede e-mail sağlayıcıları işletmenizden gelen e-mail’leri yasal olarak tanır ve alıcıların gelen kutularına direkt gitmesine izin verir.
3. Gizlilik konusunda endişeye sebep olur
Ücretsiz e-mail hizmetlerinin en büyük sağlayıcıları Gmail ve Hotmail gibi devler olmasına rağmen, bu sağlayıcılarla ilgili gizlilik konusunda devam eden endişeler var. Çevrimiçi olarak yaptığımız hemen hemen her şey botlar tarafından incelenip hedefli reklamcılığa dönüştürüldüğü için aslında bu geçerli bir endişe kaynağı.
2017 yılında Google, reklamlarda kullanmak amacıyla e-mail’lerin içeriğine bakmayı bırakacağını duyurmuştu, fakat bu ne kadar doğru bilinemez.
Durum ne olursa olsun, gizli veya finansal konuları tartışmak için e-mail’inizi kullandığınızda, gizlikle ilgili bir endişe yaşamamanız gerekir.
Reklam konusuna dönecek olursak, ücretsiz e-mail servislerinde e-mail’lerinize bakarken reklamlarla haşir neşir olmanız gerekir. Bu reklamlar sayfada banner olarak veya gelen kutunuzda ‘sponsorlu e-mail’ olarak görülebilir.
Ücretli e-mail sağlayıcılarında ise, kullanıcılar doğrudan ödeme yaptığı için verileri reklam verenlere satılmaz, servisi kullanırken reklam banner’ları ile boğuşmanız gerekmez.
4. Premium özelliklerden yoksundur
Ücretsiz e-mail’ler genellikle temel e-mail çözümleri içerir. Ücretli bir çözümü ise, e-posta deneyiminizi geliştirmek için size genellikle premium özellikler sunar. Bunlar, posta kutularınız için daha fazla depolama alanı, e-mail gönderi takibi, silinmiş e-posta kurtarma vb. özellikleri içerebilir.
5. Teknik destek sağlayamazsınız
Ücretsiz e-mail hizmetleri, her şey yolunda gittiğinde amacınıza hizmet eder, ancak bir şeyler ters giderse, teknik destek sağlamanız çok zor olabilir.
E-mail’leriniz düzgün bir şekilde gönderilmediği veya alınmadığı zaman sorununuz baya ciddi bir hal alabilir. Böyle bir durumda ya sistemin kendini düzeltmesini bekler (tabii o kadar zamanınız varsa) ya da e-mail servis sağlayıcınızı değiştirebilirsiniz. Ücretsiz bir hizmet size hiçbir şey borçlu değildir.